Miten vähentää lämpimän veden kulutusta ja sähkölaskua?

 • Veden lämmittäminen on kallista.
 • Säästä lämmintä vettä.
 • Tehokas suihku pesee nopeammin ja vähemmällä vedellä.
 • Säästö 25€ per henkilö vuodessa kaukolämpökohteessa.
 • Säästö 40-100€ per henkilö vuodessa sähkölämmitteisessä talossa.
 • Suihkussa käytetään 60-70% lämmintä vettä.
Aroma Sense suihkussa käyt nopeasti ja tehokkaasti

Paljonko suihkussa käynti kuluttaa vettä?

Harva tulee pohtineeksi suihkussa vedenkulutusta tai sähkölaskuaan lämpimän veden virkistäessä kehoa. Mukavan rento olotila voi kadota nopeasti, jos laskee, että 20 minuutin suihku, jossa suihku kuluttaa 12 litraa minuutissa, vie 240 litraa vettä, jos suihku on koko ajan auki. Suihkussa käytetystä vedestä noin 60 prosenttia on lämmintä vettä. (3)

Tarkista suihkusi kunto

Myös vesikalusteiden, kuten suihkun ja suihkupään, tyyppi ja kunto vaikuttaa niiden virtaamaan, eli paljonko vettä kuluttaa minuutissa. Vanhoista suihkuista ja isoista kattosuihkuista vettä kuluu huomattavasti enemmän, jopa 18–20 litraa minuutissa. Saatat joutua vääntämään suihkusi täysin auki, koska vanha suihkusi voi olla osittain myös tukkeutunut vesijohtoveden kalkkista, raudasta, kuparista ja muista kiintoaineista.kalkkia, rautaa, kuparia ja muita kiintoaineita
Kannattaa pohtia, paljonko laskee taloutesi vesilasku kuukaudessa, jos suihkussasi olisi käytössä Aroma Sensen vettä säästävä suihkupää. Vedenkulutustasi voit seurata huoneistokohtaisella vesimittarilla tai vesilaskustasi. Aroma Sense -suihkut korjaavat heikon pesutehon ja paineen, jolloin 4henkisen perheen vedenkulutus ja sähkölasku voi olla vuodessa 200 euroa vähemmän*.

Aroma Sense suihkujen erinomainen pesuteho

Säästät rahaa myös sähkölaskussa vähentämällä lämpimän veden kulutusta suihkussa

Jos haluat säästää sähkölaskussa, yksi parhaista asioista, joita voit tehdä, on pienentää lämpimän veden kulutusta. Kuuman veden lämmittäminen maksaa rahaa, joten lämpimän veden kulutuksen pienentäminen voi auttaa alentamaan myös sähkölaskua. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit käyttää vähemmän kuumaa vettä kotonasi:

Asenna vettä säästävä suihku tai suihkupää

Yksi helpoimmista tavoista vähentää lämpimän veden kulutusta on asentaa vettä säästävät, pesuteholtaan erinomaiset, Aroma Sense- suihkut ja suihkupäät. Vettä säästävät Aroma Sense-suihkut korjaavat heikon pesutehon ja paineen, jolloin suihkussa käynti sujuu tehokkaammin, kun Aroma Sense -suihkujen pesuteho mahdollistaa ripeämmän peseytymisen laadukkaalla pesutuloksella. Näin voit säästää vettä ilman, että suihkukokemuksen laadukkuus kärsii.

Aroma Sense -suihkujen erinomaisen pesutehon ansiosta lämmintä vettä kuluu vähemmän ja veden lämmitystarve pienenee. Nyt energian hinnan ollessa korkealla sähkölaskutuksen huomioiden säästö voi olla vielä suurempikin. Tutustu Aroma Sense-suihkua käyttävän omakotitalouden säästölaskelmaan

Ota lyhyempiä suihkuja

Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta se on silti mainitsemisen arvoinen. Jos käytät yleensä vähintään 20 minuuttia kestäviä suihkuja, yritä lyhentää suihkua 10 minuuttiin tai lyhyempään. Saatat yllättyä siitä, kuinka paljon vettä voit säästää ja siltikin nauttia ihanasta raikkaasta olosta Aroma Sense -suihkuilla.

Pienempi vesilasku vähentämällä kuuman veden kulutusta

 1. Säädä vesivaraajan asetusarvot kohdalleen. Säädä lämpötila sellaiseksi, jossa lämpimän veden saanti on taloudellenne juuri riittävä. Energiatehokkuutta ajatellen suositeltu lämpötila vesivaraajan asetusarvolle on 55-60 asteen välillä. Lämpötilaa ei kuitenkaan tule laskea alle 55 asteen. 55-asteinen vesi on käyttöturvallista ja energiatehokkaasti lämmitettyä.
 2. Eristä vedenlämmitin ja putket. Tämä auttaa pitämään lämmön sisällä ja vähentää energiankulutusta.
 3. Käytä vähemmän kuumaa vettä. Kun käyt suihkussa, sulje vesi, kun peset hiuksiasi tai saippuoit itseäsi.
 4. Korjaa vuodot nopeasti. Tippuva hana voi ajan mittaan tuhlata litroittain vettä, joten korjaa kaikki vuodot heti.
 5. Asenna matalan virtauksen kalusteet. Vähävirtauksiset suihkupäät ja hanat voivat säästää ajan mittaan huomattavan määrän vettä ja rahaa.

 

Näitä vinkkejä noudattamalla voit helposti säästää rahaa vesilaskussa sekä myös sähkölaskussa käyttämällä vähemmän kuumaa vettä. Mikset siis kokeilisi niitä jo tänään?

Lähteet:
(1) Energiatehokas koti -hanke, Motiva

(2) Motiva: Kuluttajien energianeuvonta 

(3) Motiva: Vinkkejä fiksuun vedenkäyttöön

*) 4 henkisessä perheessä, joka lämmittää veden sähköllä. Laskentaan käytetty Vattenfall, Motiva ja HSY laskureita sekä tietoja.